Tämä muisto liittyy aikaan, jolloin ei vielä ollut sisaruksia (olen siis alle 4,5-vuotias)
Alataloksi kutsumani Lääkäreiden talon kellarikerroksessa oli mankelihuone. Mankelihuone oli koruton betoninen huone, jossa oli matalat ikkunat melkein katon rajassa. Ikkunoiden alapuolella oli leveä puinen pöytä, jossa pyykit ja rullat käsiteltiin. Itse mankeli oli koko huoneen mittainen laitos. Mankeloitavat lakanat pyöritettiin puisille rullille. Mankelin päällimmäisen eli liikkuvan osan päällä oli isot betonilaatat. Mankeli toimi ehkä sähköllä, ehkä sitä pyöritettiin käsin, tästä en ole ollenkaan varma.  Rullat pyörivät mankelissa edestakaisin, kun  päällimmäinen osa liikkui. Päällimmäisessä osassa oli kaksi asentoa: se jossa mankeloitiin ja sitten se, kun se loksautettiin ylös, että saatiin ne rullat sieltä alta pois. Mankeloidut lakanat äiti laittoi isoon, pöydällä olevaan pärekoriin, jonka isä toi sitten talon autolla kotiin.

Toinen erikoinen ja iso, ehkä vähän pelottavakin laite oli parantolan kuorimahuoneessa. Kuorimahuone oli sairaalan alimmassa eli maan tasalla olevassa kerroksessa. Samalla käytävällä oli sauna ja kellarit.  
Huoneen lattia oli punertavaa ja röpeliäistä, kuorimalaite oli keskellä lattiaa lattiasyvennyksessä. Huoneessa oli lisäksi metallin värisiä altaita ja kärryjä. Äidin veljen vaimo Täti T oli työssä kuorimahuoneessa, joten kävin sen ovella aika usein. Tädillä oli iso harmaa kumiesiliina, isot kumikäsineet ja kumisaappaat. Täti ruiskutti laitteeseen vettä pitkällä letkulla. Minua aina jännitti se, kun kuorimalaite laitettiin päälle, koska siitä kuului kova jyrinä, ja siitä tursusi vettä. Taisinpa saada usein jalat alleni.
Laitteella kuorittiin ainakin perunat, ehkä myös muita juureksia. Parantolassa oli jotain 500 potilasta ja lisäksi henkilökunnalla ruokaetu, joten ruokittavia oli paljon. Ruoat valmistettiin parantolan omassa laitoskeittiössä.

Meillä on mökillä muovinen perunoiden kuorimalaite, jonka nimeä en nyt muista (se on naisen nimi). Siihen mahtuu ehkä kilo perunoita kerrallaan ja sitä pyöritetään kahvasta. Pienet lapset pyörittävät laitetta mielellään. Yksi lapsuuden aikainen ystävämme on sen sinne joskus tuonut tuliaisiksi. Siinä on sama periaate kuin tuossa parantolan laitteessa.