Ofelia heitti kysymykset:

Oletko ollut jonkun fani? Oletko edelleen vai onko fanius laantunut?

Mitä on fanius? Ajattelen, että se on ihailua. Ihailu merkitsee myös kunnioittamista. Haluan ajatella, että fanius, ihaileminen on jotain minun ulkopuolellani, ehkä kaukanakin olevaa kohtaan tuntemaani kunnioitusta. Fanina ihailen hänen taitojaan tai muita ominaisuuksiaan.

Onkin mielenkiintoista miettiä, ketä olen fanittanut. Ennen oli Fan clubeja, ehkä niitä on vieläkin. Kenenkään ihailijakerhoon en koskaan liittynyt. Ihailijakuvia pyysin kirjeitse filkkareilta niinkuin silloin oli tapana. Elokuva-Aitasta sai filmitähtien osoitteita. Silloin oli myös tapana pitää vihkoja, joihin liimattiin lehdistä leikattuja fanien kuvia. Jäljellä olevia vihkoja suojelen kuin silmäterääni, onneksi äitini niitä säästi.

Fanitin kotimaisista tähdistä esim. Anneli Saulia, Pirkko Mannolaa, Tommi Rinnettä.
Ulkomaisista: Sophia Lorenia, Gina Lollobrigidaa, Brigitte Bardotia, Marilyn Monroeta, Audrey Hepburnia ja suloisimpana kaikista oli Shirley Temple. Anthony Perkins, James Dean, Gary Cooper, Marlon Brando ja monet muut olivat ihailun kohteina.

Musiikkipuolelta tulevat mieleen Glenn Millerin big band, Louis Armstrong, Cliff Richard, Elvis ja suomalaisista Viktor Klimenko, Laila Kinnunen, Brita Koivunen, Lasse Liemola.

Oli myös tavanomaista, että omat koulukaverit, jotka soittivat tai lauloivat sekä oman paikkakunnan bändit olivat ihailun kohteina.

Olenko edelleen jonkun fani?
Jokaisessa ikäkaudessa on omat ihanteensa. Nuorempana ne ovat minulla olleet musiikin, elokuvan sekä teatterin tiimoilta, ei urheilun. Joskus ihanteet ovat olleet hyvää tekeviä kansalaisia, ehkä jotain äiti Teresan tyylistä. Joskus jokin poliitikko tai kirjailija on antanut aihetta fanittamiseen.

Tänään voin sanoa olevani presidenttimme Tarja Halosen fani. Halosen maailmaa syleilevä rajoista piittamaton rakkaus kaikkia elämän ilmiöitä kohtaan ja hänen pyrkimyksensä oikeuden mukaisempaan maailmaan vaikuttavat minuun. Toinen ihailuni kohde tällä hetkellä on Tommi Evilä, jonka positiivinen elämän asenne ja usko omiin kykyihin ei voi olla vaikuttamatta ympäristöönsä.  

Tämän haasteen voisin ojentaa edelleen Piilomajan emännälle, Maijalle