Merisuola ja kuivaus ovat oivallisia säilytyskeinoja sienille. (Syväjäädytys tunteille)

Parvekkeen jääkaappi on päällä vain kesäisin, talvella parvekkeella on muutenkin kylmä. Jääkaapissa on ollut muutaman vuoden ajan yksi parin litran sienipurkki. Olen siihen joskus pusertanut suolan kanssa rouskuja. Nyt kun on ollut enemmän aikaa, ajattelin, että tyhjennän sen purkin ja heitän sienet vessan pönttöön tai kompostiin.

Purkki aukesi vain veitsellä, se oli niin juuttunut kiinni. Nenääni ei lemahtanut mitään ällöä hajua. Päällimmäiset sienet olivat kuivilla, mutta näyttivät raikkailta. Pistin palan suuhuni. Koepala oli älyttömän suolainen, mutta muuten käyttökelpoisen tuntuinen. Kaivoin niin ison kasan sieniä toiseen astiaan, että säilytysastian neste tuli esiin. Laitoin kaivamani sienet veteen likoamaan. Aina välillä vaihdoin vettä ja huuhtelin sieniä, että sain suolan maun pois.

Silppusin sienet ja sipulit. Lisäsin vähän mustapippuria. Ja kokonainen purkillinen kermaviiliä joukkoon.  Mikä herkku! sitä saattoi syödä aivan sellaisenaan. Joululaatikoiden rippeiden kanssa sitä söin ja homejuusto-karjalanpiirakoiden kanssa.

Nyt on uusi sienisatsi likoamassa. Vien tyttärellekin, hän tykkää sienisalaatista. Näitä sieniä ei enää tarvitse säästellä. Ensi kesänä tulee uudet herkut. Viime kesänä en poiminut rouskuja, joten ne ovat ainakin toissakesäisiä.

Lisää sieniherkkuja on kaapin ylähyllyllä paperipusseissa. Viime kesänä kuivattiin Karjalan Heilin kanssa  lampaankääpiä rantakivikolla sanomalehtien päällä auringossa. Edellisen kesän suppilovahveroitakin on jäljellä.

Tässä Heilin ja minun yhden päivän sienisaaliit
KOREISSA
1171584.jpg

JA SIIVOTTUINA
1171587.jpg