1120064.jpg

Puhdetöitä 1920-luvun lopussa
Yhdellä on kudin, toinen ompelee koneella, kolmas viimeistelee käsityötä, neljäs kehrää, molemmat kuvan tytöt karstaavat villoja ja takana oleva poika vuolee puuta.
Lieneekö joulun aika, kun ikkunassa on joulukuusen liput.
Uunin päällä on koivurunkoja kuivumassa, orsilla rukkasia.
Tämä on yksi viime kesänä äitini jäämistöstä löytämäni kuva. Se on isäni valokuva-albumissa. Hän on kirjoittanut ostaneensa albumin muistoksi Helsingissä käydessään vuonna 1930.
Kuten monissa löytämissäni valokuvissa, tässäkään ei lue keitä siinä on tai tarkkaa vuotta milloin kuva on otettu. Erilaisista yhteyksistä ja muita kuvia tutkien olen päätellyt kuvan ottoajan ja sen, että poika on isäni ja että hän istuu äitinsä takana. Ihan varma en kuitenkaan ole.
 
Oli aika jännä löytää kuva, missä on kaksi sellaista tavaraa, jotka olivat lapsuuden kodissani. Ompelukone ja rukki. Viime kesään saakka olen ollut siinä uskossa, että Singer oli äidin.  Ne ovatkin tulleet meille siis isän mukana eikä äidin.

Tämä vanha Singer-ompelukone on nyt kuitenkin meidän mökillä. Rukki oli meillä vielä siihen aikaan, kun asuimme parantolassa. Senjälkeen se on hävinnyt, ehkä äiti hävitti sen, kun muutti leskenä pienempään asuntoon. Tuo lippurivikin on ihan samannäköinen kuin se meidän jo kulahtanut lippurivi, jonka isi aina ripusti kuuseen.