HUUTOKAUPPA

Mökillä pelaamme lähes ainoastaan huutokauppaa. Pelissä menestymisen ratkaisevat taito ja tuuri. Kumpaa lienee enemmän ollut äidillämme, joka päihitti meidät oikeastaan aina. Äidillä oli myös oveluutta, jota emme välttämättä omaa. Veljeni ei kestä häviötä korttipelissä ja hän olikin ainoa, jonka äiti antoi voittaa, koska muuten kortit lensivät roskiin tai huoneen nurkkiin.

Tätä korttipeliä voidaan pelata kahdestaan tai isommalla joukkueella. Viisi on melkein maksimi. Neljä on mielenkiintoisin ja haastavin.

Jakaja sekoittaa pakan, lopuksi hän antaa oikealla puolellaan olevan vielä nostaa "Nosta pakka, sano mustalaisakka".

Kullekin pelaajalle jaetaan viisi korttia. Jokainen tutkii itsekseen omia korttejaan ja miettii, kuinka monta tikkiä arvelisi saavansa. Pelit ovat:

- Pienten peli (kakkonen on pienin)

- Isojen peli (ässä on suurin)

- Valttipeli (hertta, ruutu, risti tai pata, tämä on samalla isojen peli)

Jakajasta seuraava (vasemmanpuoleinen) huutaa ensin. Ei tarvitse ääntään korottaa kuitenkaan. Hän lupaa (huutaa) niin monta tikkiä kuin arvelee saavansa kädessä olevilla ja vaihdossa saatavilla korteilla. Jos seuraavat pelaajat eivät voi luvata enempää, he eivät huuda mitään. Korkein huuto ratkaisee pelin.

Jos eka huutaa kaksi, toinen kolme, kolmas ei lisää, eikä jakaja lisää, niin korkein huuto on kolme.

Korkeimman huudon huutanut määrää pelin. Jokainen tsekkaa omista korteistaan, kuinka monta hän kuvittelee saavansa siinä pelissä (isot,  pienet tai valttipeli) tai pystyykö polttamaan huutajan.

Jokaisella pelaajalla on nyt mahdollisuus vaihtaa kortteja, myös huutajalla. Huonot kortit heitetään pois ja jakaja antaa heitettyjen tilalle uudet samassa järjestyksessä kuin alunperinkin jaettiin.

Pelataan tikkipelisääntöjen mukaan, maata tunnustaen. Korkeimman huudon huutanut aloittaa pelin yrittäen tietysti pitää huutonsa.

Pistelasku:

Jos saa lupaamansa, pisteet lasketaan kaksinkertaisena. (plussaa)

Jos ei saa lupaamaansa, palaa kaksinkertaisen pistemäärän. (miinusta)

Muut pelaajat saavat pisteitä yksinkertaisen määrän.

Viiteenkymmeneen on ihan sopiva pelata. Viime aikoina olemme pelanneet enimmäkseen kolmeenkymmeneen tai kolmeenkymmeneenviiteen, koska peli-iltamme ovat käynnistyneet niin myöhään ja 35:n peli kolmella saattaa kestää 1-1,5 tuntia.

Ehkä tällä korttipelillä on joku toinenkin nimi. Tietääkö joku?