Uutispäivä Demarissa oli eilen artikkeli "Tubi usein kohtalokas Afrikan aids-potilaille" (Miriam Mannak, Kapkaupunki IPS)
"Saharan eteläpuolisessa Afrikassa asuu 60 % kaikista hi-viruksen kantajista" (Demari).

En tiedä kuinka kauan aids on ollut tunnettu tauti, mutta ilmeisesti tauti sai julkisuutta siinä vaiheessa, kun se tuli länsimaihin. Joitakin tunnettuja henkilöitä, jotka olivat kuolleet aidsiin, nostettiin esiin.

Hi-virus eli hiv aiheutti ymmärtääkseni suurta häpeää sitä sairastavissa. Sen saaminen yhdistettiin epäsosiaaliseen elämään, irtosuhteisiin, huumeisiin ja homouteen.

Asuin lapsuuteni ja nuoruuteni tuberkuloosiparantolassa kuten olen usein täällä maininnut. Vanhempani olivat töissä siellä. 50-60-luvuilla tuberkuloosia sairastaviin suhtauduttiin hyvin samoin kuin aluksi hi-viruksen saaneisiin. Heitä piti välttää, ei saanut koskettaa eikä olla läheisissä tekemisissä. Tuberkuloosiin sairastuneet joutuivat usein läheistensä ja perheensä hyljeksimiksi. Tauti aiheutti suurta häpeää ja epätoivoa. Se johti lähes vääjämättä kuolemaan, kunnes siihen keksittiin tarpeeksi tehokas lääke. Tämän artikkelin mukaan "Tuberkuloosilääkkeitä ei ole parannettu 40 vuoteen. Rokote on 80 vuotta vanha"

Kuolema tuli minulle lapsena hyvin tutuksi, se oli osa meidän elämäämme. Isä työnsi kärryillä kuolleita sairaalan kappeliin. Joskus olin isää auttamassa laittamaan ruumiita arkkuun.
Joskus parantolan potilaat olivat niin epätoivoisia, että he eivät jääneet odottamaan kuolemaa, vaan päättivät päivänsä itse.
Kun asuimme maan tasalla parvekkeiden alapuolella, näin parvekkeelta hyppäävän ihmisen hujahduksen ikkunamme ohi ja muistan ruumiin maassa. Joskus ruumiita löytyi metsästä puussa roikkumassa, isä kävi nekin hakemassa. Kerran, kun olimme uimassa rannan ohi lipui ruumis kasvot alaspäin.
Kilometrin päässä parantolasta oli keskusmielisairaala. Myös nämä epätoivoiset ihmiset tekivät itsemurhia. Kerran meidän mökille oli kuollut yksi sellainen. Ruumis oli vielä lämmin, kun äitini ja me kaikki kolme lasta löysimme sen mökin kamarista.

Tässä artikkelissa sanotaan, että "WHO:n tietojen mukaan tuberkuloosi on afrikkalaisten hivin kantajien suurin kuolinsyy: Tubin saaneista hiv-positiivisista 90 % menehtyy muutamassa kuukaudessa."
Tässä sanotaan myös, että tubin ja hivin välillä on vahva yhteys ja että tubin ja hivin ristiintestaus olisi äärimmäisen tärkeää, koska vuonna 2005 koko maailmassa tubitesti tehtiin vain 7 %:lle hiv-potilaista.