Lisää turkooseja kollaaseja on Inkiväärin sivulla

Scarabeus sacer -pyhä pillerinpyörittäjä oli muinaisen Egyptin tärkein amuletti. Se oli symbolisesti yhtä pyhä egyptiläisille kuin risti kristityille. Kovakuoriaisiin kuuluva sontiainen oli jälleensyntymisen vertauskuva. Se ilmensi elämää, joka syntyy kerta toisensa jälkeen uudelleen.

Skarabeeta käytettiin kaulakoruina, korvakoruina ja sormuksina, mm. Tutankhamonilla oli kaulassaan siivellinen skarabee. Skarabee-amuletit tehtiin erilaisista materiaaleista: kivestä, kullasta, pronssista, puolijalokivistä, jalokivistä ja fajanssista. Useat skarabee-amuletit oli väritetty vihreiksi, koska vihreä väri symboloi uutta elämää.

Ihmiset pitivät amuletteja mm. kaulassaan ja niitä laitettiin kuolleiden mukana hautaan. Skarabee-amuletin toiselle puolelle kirjoitettiin loitsu Kuolleiden Kirjasta. Loitsu oli apuna sydämen punnitsemisessa. Egyptiläiset uskoivat, että äly sijaitsee sydämessä, ei aivoissa. Siivekäs sydänskarabee-amuletti varmisti, että vainaja siirtyi tuonpuoleiseen kaikki älynlahjansa mukanaan. Muinaisessa Egyptissä palsamoitiin ihmisten lisäksi myös eläimiä. Sontiainen oli pienin eläin, joka palsamoitiin.

Sontiainen pyörittelee lantapalloja ja työntelee niitä ympäriinsä. Se laskee munansa lantaan. Kun nuoret sontiaiset kuoriutuvat, ne ilmestyvät lannasta kuin taikaiskusta. Muinaiset egyptiläiset uskoivat, että jälkeläiset syntyivät itsestään. Tämän tuloksena sontiaisesta tuli uuden elämän symboli. Jälkeläisten syntymää pienistä lantapalloista verrattiin auringon kulkuun ja joka-aamuiseen jälleensyntymiseen. Uskottiin, että auringonjumala vieritti samalla tavoin aurinkoa taivaankannen poikki joka päivä.

(Artikkeli on Pantterin omaa tuotantoa ja se on julkaistu itämaisen tanssin lehdessä v. 2007, tiedot on koottu monista eri lähteistä)