Säännöt:

- Tässä on lueteltu 15 sanaa. Kirjoita jokaisen kohdalla, mitä lapsuuden/nuoruuden tapahtumia, asioita tai tunnelmia tulee kyseisestä sanasta mieleen.
- Jos juuri siitä sanasta ei tule mieleen mitään, niin kerro jostain siihen läheisesti liittyvästä asiasta.
- Saa kertoa useampiakin asioita, jos sanasta muistuu mieleen paljon juttuja.
- Lopuksi: keksi luetteloon yksi sana lisää ja muistele siihenkin sanaan liittyviä lapsuuden tapahtumia.


1. Kampa
Täikammassa oli kaksi puolta tiheämpi ja harvempi. Eikä se harvakaan ollut kovin harva. Lattialle  levitettiin valkoinen kangas. Äiti kampasi täikammalla hiuksiani. Täit tippuilivat kankaalle, ne tapettiin peukalon kynnellä. Sitten vedettiin hiuksia pitkin sormella, että saatiin saivareet pois. Päähän laitettiin DDT:tä tai jotain muuta myrkkyä, että saivareet kuolivat.

2. Lintu
Naapurin Masalla oli kesy varis. Se kulki Masan perässä ja oli hänen olkapäälläänkin. Leikimme sen kanssa. Minäkin olisin halunnut oman linnun.

Pääskyjen ääni ja syöksyily lossirannassa ja kanavalla tuovat mieleen lapsuuden, meidän pihoilla oli paljon pääskysiä ja niiden pesiä oli sairaalan katon rajassa.


3. Meri
Minulla ei ole selkeää mielikuvaa, milloin olen ensi kerran nähnyt meren. Helsingissä olen käynyt aika pienenä, mutta meri ei ole tehnyt mitään lähtemätöntä vaikutusta. Meidän koti oli niin ison Saimaan selän äärellä, että se oli kuin meri.

17-vuotiaana olin Riccionessa meren rannalla. Gelati, gelati, huusivat jäätelön myyjät. Minä kärsin alemmuudentunteesta bikineissäni enkä muista merta ollenkaan.

4. Kitara
Isä toi Neuvostoliitosta mandoliinin. Isä rämisteli mandoliinia kovaäänisesti ja lauloi vielä kovaäänisemmin "Eldankajärven jää, se on taakse jäänyttä elämää..."  Meistä lapsista se oli hauskaa. Äiti ei nauttinut ollenkaan isän soitosta, vaan tuhahteli ja meni keittiöön.
Kun siskon kanssa tyhjensimme äitini jäämistöä, annoimme isän mandoliinin kierrätykseen. Nyt minua harmittaa, että annoimme. Eihän siinä ollut kieliäkään, mutta olisi sen voinut vielä korjata.

5. Kello
Meillä oli käkikello. Seisoin kellon alla ja odotin, että käki tulee ulos ja sanoo kukkuu. Se oli ihmeellistä, että se käki asui siellä kellossa.

Kansakouluaikana tai oppikoulun alaluokilla keräsin sanomalehtipaperia. Ensimmäinen rannekelloni oli "paperikello". Se kello oli minulla monta vuotta. Liekö vieläkin jossain romuissa.

6. Oksentaminen

Eräänä aamuna, kun nukuin vielä kehäsängyssä, en saanut silmiäni auki. Isä ja äiti olivat sängyn vieressä ja kuulin heidän hätääntyneen äänensä: "Onkohan se kuollut".
Olin oksentanut niin paljon, että silmänikin olivat kiinni oksennuksesta. En tiedä, liittyykö tämä pikkusiskon syntymään, mutta olen aina niin ajatellut. Olin 4,5 -vuotias, kun siskoni syntyi. Tai sitten se liittyy siihen, kun minut pakotettiin syömään hernekeittoa.

Isi pyysi naapurin Maaritin meille. Olin aina kova kilpailemaan. Lautaselle pistettiin hernekeittoa, jonka hajustakin tuli paha olo, mutta kun piti syödä kilpaa Maaritin kanssa, niin tyhjensin lautasen. En muista kumpi voitti.

7. Mummo
Äidin äiti on kuollut jo äidin ollessa 15- tai 17-vuotias. Isän äidin tunnen vain valokuvista, vaikka hän oli meillä, kun olin lapsi. Tämä mummo kuoli meidän keittiössä. Hän kaatui keittiöjakkaralta, vietiin heti osastolle, mutta kuoli tajuihinsa tulematta. Muistan, kuinka isä itki aamulla, kun heräsin. Hän oli kirjoituspöytänsä ääressä ja nojasi päätä käsiinsä.

Meidän äitiä alettiin kutsua mummoksi heti kun ensimmäinen lapseni syntyi. Kutsuimme ätiämme mummoksi hänen elämänsä loppuun saakka.

8. Kirja
Ensimmäinen kirjani oli Aapinen, sain sen jo ennen kuin menin kouluun, varmaankin 3 tai 4-vuotiaana. Minulla on valokuva, jossa luen Aapista selälläni sängyssä, kun olemme vielä vanhassa asunnossa. Sen sinisessä kannessa oli kukko karttakepin kanssa.

Opin lukemaan 4,5-vuotiaana.  Isä osti itselleen kirjoja. Lapsille ei ostettu kirjoja eikä sairaalan kirjastossa ollut lasten kirjoja. Isän kirjoihin ei saanut koskea. Lapsena luin pääasiassa lehtiä, joita meille tuli kotiin tosi paljon, koska isäni oli lehtiasiamies.

Kerran olin kadonnut vanhemmiltani ja minua etsittiin joka paikasta. Olin mennyt naapuriin, silloin ei pidetty ovia lukossa. Minut löydettiin heidän makuuhuoneensa lattialta sängyn takaa lukemassa Coctail-lehtiä.

Kun pääsin kouluun, ahmin koulukirjaston kirjat. Toin aina repullisen lainakirjoja kotiin. Eniten tykkäsin Pekka Töpöhännästä. Ensimmäisen nuorisoromaanin sain joululahjaksi enolta. En muista kirjan nimeä, mutta sen kannessa oli kuutamon kuva ja siinä kerrottiin rakkaudesta.

9. Pipo
Ehkä minulla oli pipo, ehkä ei. Mitään elävää muistoa piposta en saa päähäni.

Kansakoulun eka luokalla minulla oli musta karvahattu. Pojat polttivat siihen polttolasilla reikiä keväthankien aikaan.

10. Matematiikka
Vaari opetti minua laskemaan tulitikuilla. Kansakoulun laskentokirjassa oli värikkäitä kuvia ja niiden alapuolella oli laskuja jotka piti kopioida siniseen vihkoon.

Oppikoulussa olisin mennyt matikkalinjalle, mutta inhosin fysiikkaa ja kemiaa.

11. Metsä
Ryömittiin saniaisten alla, kun oltiin kuurupiiloa. Rakennettiin metsään havumajoja ja mentiin niihin retkelle eväiden kanssa. Istuttiin majassa maassa, ehkä sammalen tai kivien päällä. Avattiin voipaperit ja patenttikorkkinen pullo. Voilla sivelty ruisleipä ja maito maistuivat hyviltä. Metsässä kasvoi ihania kukkia, metsämansikoita, mustikoita.

Isi maksoi palkkaa mukillisesta mustikoita. Palkat vietiin postiin. Postipankkikirjaan sai kuvia, kun talletti rahaa.

Metsään haudattiin kuolleet kotieläimet, kissat, hiiret ja sellaiset. Pidettiin hautajaiset ja laitettiin risti.
Sen meidän kissan, jonka isi ampui metsässä, kaivoin haudasta. Isi valehteli, että sen oli joku toinen eläin tappanut.

12. Ukkonen
Sanottiin, että ukkosen ääni tulee siitä, kun jumala ajaa kivikärryillä kivistä tietä.

Äiti on opettanut minut olemaan pelkäämättä ukkosta. Pistimme kumisaappaat jalkaan ja menimme ulos katselemaan luonnon upeaa näytelmää. Seisoimme tuulessa ja katselimme tyrskyävän Saimaan toisella puolella tummalla taivaalla leiskuvia salamoita. Jyrinä oli kova, vaikka ukkosenilma oli usein vastakkaisella rannalla. Laskimme, kuinka kaukana ukkosenilma on: yksi sekunti oli yksi kilometri. Jos jyrähti yhtä aikaa, ukkosenilma oli päällä. Silloin me olimme jo sisällä.

Äidin lapsuudenkodin naapurissa oli Hilman mökki, johon aina iski salamat. Kerrankin salama oli repinyt puunkuoret, kaivanut maahan pitkät kiemurtelevat kolot, mennyt mökkiin ja jäykistänyt seinäkellon vitjat.

Nuorena teimme retkiä koulukavereiden kanssa. Erään kerran, kun olimme vanhalla tiilitehtaalla ja pelasimme lattialla spiritismiä, tuli kova ukonilma ja salama löi sisään sähkötöpselistä. Siihen paikkaan lopetimme pelin, ettemme saisi vielä kovempaa rangaistusta kielletyn pelin pelaamisesta.

13. Hiukset
Äiti hoiti minun vahvoja hiuksiani siihen saakka, kun olin 5-vuotias. Valokuvaa varten laitettiin papiljotit, muuten hän letitti hiukset joka aamu. Pienillä leteillä vedettiin ohimohiukset ja liitettiin taakse meneviin kahteen lettiin, jotka vielä solmittiin takana yhteen. Joskus letit nostettiin pään päälle ja kiinnitettiin rusetilla. Ohimolettien teko nipisti.

5-vuotiaana minut leikattiin kaljuksi. Äidin käsiin tuli ihottuma eikä hän voinut enää letittää. Äiti kääri joka ilta rätit sormiinsa, ettei olisi unissaan raapinut ihottumaa.

14. Sisko/veli (valitse toinen)
Olin ainoa lapsi 4,5-vuotiaaksi. Sitten syntyi sisko ja 1,5 vuoden kuluttua siitä veli. Sisarusten syntymä vaikutti siihen, että minuun ei enää ennätetty niin paljon kiinnittää huomiota. Käsitykseni mukaan minusta tuli hyvin ilkeä ja paha lapsi. Kiusasin nuorempiani sen kun kerkesin ja silmä vältti. En voinut sietää sitä, että he tulivat sotkemaan minun leikkini.

Kun minut laitettiin lapsenlikaksi, tilasin naapurin pojat heitä pelottelemaan. Viime kesänä huomasin, että siitä veljeni on vieläkin minulle vihainen.

15. Ikkuna
Asunnossa, josta on enemmän muistoja, oli isot ikkunat järvelle päin. Ikkunasta näin hyvin hoidetut nurmikot, puut ja istutetut pensaikot. Mäntyjen takana rinteessä kasvoivat kangasvuokot ja puiden välistä siinteli Saimaa. Joskus laitoin pyörän seinää vasten nojalleen ja kiipesin ikkunasta sisään.

Ikkunalauta oli leveä ja valkoiset lemmikkihiiret juoksivat sitä pitkin. Hiirillä oli punaiset silmät. Meillä oli pari kertaa orava lemmikkinä. Se saattoi mennä ikkunasta ulos, mutta silti se tuli takaisin syömään pähkinöitä.

16. Kalenteri
Isän kirjoituspöydällä oli kalenteriteline ja siinä kalenteri, jonka sivuja käännettiin joka päivä. Sellainen oli myöhemmin myös työpöydälläni.

17. Puuro.
Markus-sedän tunti oli suosittu lastenohjelma radiossa. Markus-setä sanoi aina tunnin päätteeksi: "Muistakaa lapset syödä puuroa". Jotenkin olen sen myöhemmin liittänyt nimenomaan kaurapuuroon. Ja sitähän lapsena syötiin, Elovena-puuroa kotona ja koulussa. Jälkeenpäin ajatellen Markus-sedän kehoitus on ollut hyvin tärkeä meidän terveytemme kannalta ja Elovena-puuro maistuu vieläkin.

Parantolan jouluaterialla saatiin kaikki jouluherkut. Ja voi sitä onnellista, joka sai riisipuurosta mantelin!

18. Nenäliina
Isillä oli paljon nenäliinoja, monet niistä olivat ruudukkaita. Lapsena sain silittää isin nenäliinoja.

Koulun käsitöissä tehtiin nenäliina valkoisesta ohuesta kankaasta. Noin kahden sentin päässä reunasta vedettiin lanka tai kaksi pois ja tilalle pujotettiin vaaleanpunaista lankaa. Nenäliinan reunaan virkattiin ketjusilmukkapitsi. Näin tekemäni nenäliinan vielä muutama vuosi sitten, onkohan se vielä tallella....

*****
Tällaisia muistoja minulle tuli näistä sanoista. Kirjoittaminen kesti monta tuntia. Tänään piti tehdä yhtä ja toista, mutta aika onkin mennyt näiden muisteloiden kirjoittamiseen. Ei se mitään.
Toisten muistoja on ollut hauska lukea, siksi halusin paneutua tähän aiheeseen.
Minut tähän haastoi Kutuharju.... Haastan edelleen Alastalon ja Maijamurun.