Minulla on sellainen käsitys, että sveitsiläiset harrastavat laskettelun lisäksi kävelyä. Eivätkä mitä tahansa kävelyä, vaan vuorille kävelyä. Jokaisella vuorenrinteellä on kävelyreittejä. Ja jokaisella kävelyreitillä on kulkijoita. Vaelluskengät jalassa, reppu selässä he painelevat pitkin vuorten rinteitä. On siinä meikäläisellä ihmettelemistä. Kävely ei ole koskaan kuulunut mielilajeihini, mieluummin tanssahtelisin pitkin rinteitä.

Kummallista on myös se, että jokainen vastaantulija heittää tervehdyksen: Tschüss tms. Eipä siinä auta muu kuin tervehtiä takaisin, vaikka suomalaiselle se on outoa, kun me emme tervehdi kuin tuttuja. Eihän sitä nyt auta läpätellä kaikkien kanssa...

Johtuneeko tuosta reippaasta elämänasenteesta, ettei pultsareita näkynyt missään, ei vuorilla, ei kylissä, ei kaupungeissa. Siistiä meininkiä.

Nordic Walking on valtaamassa alaa. Se on meikäläisittäin sauvakävelyä. Reittien varsilla on kävelyohjeita. Tämä kuva on Rigin alapuolella olevan kaupungin asemahallista (en muista kaupungin nimeä):

368209.jpg

Ja tämä kuva on Wallbellasta järven ympäri menevän kävelyreitin varrelta. Tässä kuvassa opetetaan sauvakävelyn lisäksi kävelemään ja hölkkäämään.

368210.jpg