Kodissani ei oltu erityisen uskonnollisia. Äiti ei piitannut uskonnosta lainkaan, en muista hänen käyneen koskaan kirkossa, josta hän erosikin sitten aika vanhana, kun ei enää halunnut maksaa kirkollisveroja.

Isällä oli körttiläistaustaa, saarnaaja Aku Räty oli hänen sukulaisensa. Muistan hyvin, kun Aku Räty mustissa vaatteissaan ja tuohikontti selässään tuli meille. Matala, vähän tukeva mies, pyöreä naama ja polkkatukka. Sain selkääni, kun huutelin oven raosta: Aku Ankka, Aku Ankka....

Isän mukana kävin ainakin joulukirkossa. Polvirukoukset, joita isä teki, viittaavat ilmeisesti körttiläisyyteen. Isä oli kirkossa usein erittäin liikuttunut.

Konemestarin vaimo piti parantolassa pyhäkoulua. Siellä laulettiin Mustasta Saarasta, Vain se laulu on jäänyt mieleen niistä sunnuntaiaamuista.

Tässä 10-vuotiaan Pantterin ainekirjoituksia:

Iltarukous
Kun olin nelivuotias, isä opetti minulle iltarukouksen. Opin melkein samaan aikaan lukemaan. Iltarukous kuuluu näin:"Levolle lasken luojani, armias ole suojani. Jos sijaltain en nousisi, taivaaseen ota tykösi." Se sama iltarukous minulla on vieläkin. Luen sen joka ilta nukkumaan käydessäni.

Eräs kirkkomatkani
Eräänä sunnuntaina pyhäkoulun opettaja sanoi:"Ensi sunnuntaina lähdemme kirkkoon." Minusta se viikko tuntui kuluvan hirveän hitaasti. Vihdoin kuitenkin tuli sunnuntaiaamu. Heräsin aamulla kello puoli kahdeksan. Luin vähän aikaa lehtiä sängyssä. Sitten laitoin vaatteet päälleni ja juoksin keittiönpäähän, mistä oli määrä lähteä. Siellä olikin jo toiset pyhäkoululaiset ja opettaja. Mutta olin unohtanut virsikirjan kotiin. Kävin hakemassa sen ja niin alkoi matka kohti Joutsenon kirkkoa. Pian olimmekin kirkon pihassa.

Kun astuimme kirkkoaidan sisäpuolelle, tuntui niin juhlalliselta, etten osaa sitä sanoin kuvata. Urut olivat jo alkaneet soida, sillä olimme vähän myöhässä. Astuimme kirkon ovesta sisään. Silmämme kohtasi kuvan alttarin yläpuolella. Se esitti Jeesusta ristillä. Kävimme istumaan penkille. Etsimme virsikirjasta virren jota laulettiin. Laulun aikana pappi tuli alttarin luo. Kun laulu oli loppunut, pappi luki raamatusta muutamia kappaleita. Sen jälkeen laulettiin taas virsi. Jälleen tuli pappi. Mutta nyt hän ei mennyt alttarin luo. Vaan hän meni sellaiseen pieneen niinkuin koppiin. Mutta siinä ei ollut kattoa. Siellä pappi saarnasi Jumalan sanaa. Sitten laulettiin loppuvirsi ja lähdimme kotiin.